Studio AMA: trendwatcher, conversator, maker

Soraya Wancour

Soraya Wancour is bezieler en oprichtster van Studio AMA. Een broedplek voor een alternatief model binnen de mode-industrie. Er wordt gestreefd naar de meest duurzame en meest ethische manier van werken.

Studio AMA hanteert circulaire principes op vlak van ontwerp, grondstoffen, verkoop en productie om dit te realiseren. Volgens Soraya is een alternatief op fast fashion dringend nodig. Er is namelijk nog te veel ondergevalideerd textielafval. Met Studio AMA wilt ze hier een 2e leven voor ontwikkelen.

De ontwerpster is een grote voorstander van de korte keten. Dit systeem is al gekend in de voedingsindustrie, maar is nog niet doorslaggevend in de mode wereld. Daar wil ze verandering in brengen door te werken met materiaal dat al beschikbaar is in samenwerking met Belgische ateliers. Zo krijgt de ontwerpster de mogelijkheid om alles lokaal te doen verlopen en is er geen sprake van tussenschakels.

Naast pasklare kledingstukken biedt AMA ook workshops om duurzaam gebruik van kledij centraal te stellen. Op maat van de doelgroep worden kennis en skills aangeboden voor her- en verstelwerk. Het platform ‘Goed Gekleed ‘ inspireert en
informeert over hoe jij duurzaamheid in je kleerkast kan brengen.

Soraya neemt deel aan TOP-atelier met een nieuw idee rond het upcyclen van herenhemden en vooral met het behoud van de specifieke elementen van hemden, nl. kragen, manchette, knopenrij, … in de ontwerpen.

  • Ontwerpfase: Het end-of-life-materiaal is steeds haar inspiratiebron. Van hieruit ontwikkelde ze een schakelsysteem door verschillende mannenhemden te positioneren op andere delen van het lichaam. Zo wordt de kraag bijvoorbeeld een tailleband voor een rok.
  • Materiaalkeuze: Studio AMA koos voor herenhemden met een specifiek kleurenpalet.
  • Invloed materiaaltechnische criteria op ontwerp: Studio AMA startte niet met patroondelen, maar vanuit reconstructie. De kragen, polsboorden, … bepaalden de maat van het uiteindelijke stuk.
  • Invloed van methodiek ‘circulair ontwerpen’: Vanuit TOP-atelier werkt Studio AMA met end-of-life-materiaal. Voor hun ontwerp keken ze naar het materiaal, de vormen, de naden, … .