Uitdagingen tijdens het snijproces van afgedankt leder van zetels

Triptiek, het designer-duo Sophie De Somere en Veerle Tytgat, neemt deel aan TOP-atelier met hun concept om leder van oude zetels te gebruiken in nieuwe concepten zoals barkrukken, stoelen, paravents, … . Het leder wordt in reepjes gesneden en de achterkant van het leder gebruiken ze als bovenkant. De stroken worden uniek verweven volgens kleur om zo drieluikpatronen en texturen te creëren.

Eén van de partners van TOP-atelier is ECOSO, zij staan mee in voor het aanleveren & het selecteren van het bronmateriaal, zoals ook voor Triptiek.

Het snijproces van geupcycled leder

Leder snijden is op zich niet heel erg ingewikkeld, maar moet wel perfect uitgevoerd worden. Zelfs een kleine verschuiving van je liniaal kan er voor zorgen dat de delen niet recht of perfect zijn. Hergebruik van leder vereist dus een nauwkeurige techniek. In een eerste fase worden alle dikke naden en ritssluitingen verwijderd uit het leder dat oorspronkelijk van de zetels komt, dit om een glad oppervlak te creëren. Het leder wordt vervolgens gestapeld en gesorteerd volgens vergelijkbare vormen en maten.

Leder snijtesten

Om leder in stroken te snijden bestaan er specifieke machines waar voor Triptiek de stroken één voor één perfect worden gesneden. Met TOP-atelier wilden we ook testen of dit digitaal kan met de Cut-works van Gerber Technology. Dit deden we bij Insulux in Destelbergen.

We sneden stroken van 1cm en 3cm breed over de volle lengte. We voerden verschillende snijtesten waarbij het leder telkens ging verschuiven tijdens het snijden en zochten naar betere manier om het leder te fixeren op de snijtafel. Op het eerste zicht werd het leder op zich flink aangezogen door het aanzuigsysteem van de snijmachine. Bij het snijden was dit echter niet voldoende. We fixeerden het extra door het leder vast te tapen op de snijtafel of door een dikke plastiek folie erover te plaatsen, maar ook deze werkwijzen leek het niet echt optimaal te zijn, want het veroorzaakte nog steeds ongelijke stroken.
Door een aantal wijzigingen aan de instellingen uit te voeren, waaronder de snijrichting (die nu slechts vanuit eenzelfde richting gebeurde ) merkten we een verbetering en kwamen we tot het uitsnijden van perfecte stroken.