Aanbevelingen op beleidsniveau

Een van de extra doelstellingen van TOP-atelier is het formuleren van aanbevelingen met betrekking tot het beleidsniveau op federaal en Europees vlak en samenwerkingen met andere sectoren.

De eerste aanzet hiervan was de backcasting workshop die onze partner Prospex Institute aan het begin van het project organiseerde met partners uit de textielsector. Gaandeweg kregen we ook steeds meer input van de designers en partners van TOP-atelier en haalden we inspiratie uit het traject an sich en de problemen waar TOP-atelier op stootte.

Onze voornaamste aanbevelingen zijn:

Investeer extra in

  • Sorteersystemen: Er is op dit moment onvoldoende kennis en slagkracht bij sorteerders. Daarnaast is er geen universele manier van sorteren, geen standaardisering. Designers zouden makkelijker van materiaal kunnen worden voorzien.
  • Creatieve hubs en testlabo’s: Upcycling is trial and error, investeer in onderzoek om te experimenteren en kennis aan elkaar door te geven. Input en knowhow van de industrie kan hier een grote meerwaarde zijn
  • Multidisciplinaire aanpak: TOP-atelier geeft duidelijk weer hoe waardevol designers zijn bij de vertaalslag van circulaire conceptideeën naar aantrekkelijke en kwaliattieve producten. TOP-atelier toont echter ook dat de waarschijnlijkheid klein is dat circulair zakelijk succes bereikt zal worden door designers alleen. Designers dienen minimaal geflankeerd te worden door ervaren ondernemers en idealiter door een multidisciplinair team met focus op produceerbaarheid, haalbaarheid en de gewenste circulaire concepten. Zulke multidisciplinaire teams vormen zich echter niet vanzelf. Hierbij kan de overheid een faciliterende rol spelen met een unieke meerwaarde.

Verlaag belastingen

Het maken van een upcycling product en de arbeid die erin kruipt is duur, plus de verkoop zelf mag gestimuleerd worden. Verlaag de BTW van 21% dan ook naar 6% zoals dit nu bijvoorbeeld bij renovaties wordt gedaan. Dit geeft de designers en merken de kans én een stimulans om verder te gaan in upcycling.

Verlaag de complexiteit rond durfkapitaal

De ervaring van TOP-atelier leert dat er momenteel in Vlaanderen geen duidelijke kanalen zijn waarlangs circulaire fashion/textile startups durfkapitaal kunnen ophalen. De overheid kan een rol spelen in het groeperen van individuele duurzame investeerders en het genereren van meer zichtbaarheid voor deze investeerders.

Zet in op educatie

  • Circulair design: Dit zou als standaard in design- en kunstscholen aan bod moeten komen en dus in het leerplan opgenomen worden.
  • Sensibiliseren op scholen: Consumenten krijgen vandaag geen heldere informatie mee over de milieu-impact van het textielproduct dat ze kopen. Er is een breder probleem van kennisgebrek rond de tol die de textielketen eist op onze ecosystemen en hulpbronnen. Vanuit scholen kan je sensibiliseren met aandacht voor end-of-life-mogelijkheden en wat de ecologische impact hiervan is binnen de verschillende disciplines.
  • Ondernemersskills: Ondanks dat er al heel wat aandacht gaat naar opbouw van ondernemersskills binnen Vlaanderen, lijkt dit nog een hiaat te zijn binnen het Vlaamse circulaire ecosysteem dat via Vlaamse subsidies ontstond.

Zet de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) in

Gebruik de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid als een – Europese – strategie die de producent verantwoordelijk stelt voor de volledige levenscyclus van een product met speciale aandacht voor de terugname, recyclage en eindverwerking. Geef merken hierdoor meer verantwoordelijkheid voor hun end-of-life. De inkomsten hiervan kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld meer in upcycling te investeren.

Maak afvalstromen toegankelijk

Er is op dit moment te weinig globaal inzicht in wat er met reststromen gebeurt. Er zijn structurele controles nodig om het potentieel hiervan na te gaan, door de overheid, en om te zien wat er met overschotten gebeurt. Zo kunnen deze toegankelijker worden voor upcycling projecten en collecties.

Ecocheques

Met ecocheques kan je ondertussen tweedehands kleding kopen of kleding met het GOTS-label, maak dit ook toegankelijk voor upcycling producten.