
De circulaire economie heeft een nieuwe golf van innovatie en onderneming in gang gezet, waarbij op creatieve en onverwachte wijze waarde wordt toegevoegd uit afgedankte materialen. Van online marktplaatsen als Etsy tot wedstrijden als ReDress, ontwerpers over de hele wereld omarmen het concept van upcycling. Ze maken nieuwe producten uit afvalstromen en voegen daarbij vaak een aanzienlijke waarde toe.
Caro Peirs runt haar eigen merk Tropas en maakt schoenen van denim-afval.
“De massaproductie van kleding is zo snel versneld dat we nu met onvoorstelbare hoeveelheden wegwerpproducten te maken hebben. We moeten beter gaan kijken naar de intrinsieke waarde van alle vezels en materialen die nu als afval eindigen”. (Caro)

Maar ondanks het schijnbare succes van dergelijke upcyclingprocessen is de weg naar financiële zekerheid nog steeds nauwelijks haalbaar. Door een gebrek aan infrastructuur en machines voor de herbestemming van afvaltextiel vinden ontwerpers het moeilijk om de productie op te schalen en hun éénmanszaak naar het volgende niveau te tillen.
Hannah Vanspauwen en Tiny Geeroms zijn de drijvende krachten achter het upcyclingmerk Paule Josephe. Momenteel voert het duo de hele waardeketen zelf uit: het verzamelen van geschikte hemden in het sorteercentrum, het wassen van de stof, het herontwerpen ervan door middel van borduurwerk, shirring en linten, tot en met de verkoop-, communicatie- en marketing.
“Wij geloven in het succes van ons model: we willen emotionele banden opbouwen met een kledingstuk en de verhalen die het draagt.” (Hannah)

Hier wil TOP-atelier het verschil maken. Dit project is een twee jaar durend innovatietraject, gesponsord door het Vlaanderen Circulair, en heeft als doel een volledige waardeketen voor de herproductie op lokaal niveau op te bouwen.
TOP-atelier evalueert de huidige manier van sorteren en introduceert innovatieve aanpassingen om voorsorteren voor upcyclingmerken mogelijk te maken. Het project experimenteert ook met nieuwe technieken om gebruikte kledingstukken in hun onderdelen te scheiden en ze in uniforme maten en vormen te snijden.
Hiermee blaast TOP-atelier de maakindustrie in België nieuw leven in.

TOP-atelier zal de komende maanden een overzicht delen bestaande uit bedrijven en organisaties die kunnen bijdragen in het proces van herbestemming, zodat ontwerpers weten waar ze moeten beginnen om hun vakmanschap en creativiteit op een meer industrieel niveau te brengen.
Ann Collier, coördinator van TOP-atelier, legt de reden van het project uit:
“Vandaag zullen ontwerpers die een upcycling merk willen starten, moeite hebben om inzicht te krijgen in de uitdagingen en succesfactoren die een rol spelen. Wij willen deze kenniskloof dichten.”
En zoals blijkt, “de kledingindustrie is eigenlijk positief verrast door de kwaliteit en de toegevoegde waarde die upcycling kan opleveren. Hun reacties zijn veelbelovend voor de toekomst van upcycling.”
Wordt vervolgd…