Bezoek sorteercentrum Ecoso

TOP (Textiel OmschakelingsProces)-atelier is toegekomen aan de helft van zijn onderzoeksperiode. Tegen eind december 2020 hopen we af te sluiten met een rendabel businessplan en een online tool dat toekomstige designers zal helpen met het opschalen van hun producten gemaakt uit textielreststromen.

Dat er heel wat uitdagingen ons pad zouden bewandelen, wisten we van bij de start. Dit project vraagt immers de uitwerking van nieuwe processen in de verschillende fases van de productie. Van sorteren tot wassen, snijden en verwerken. De gedrevenheid en de passie bij de verschillende partners en designers, maken dat we ook bij moeilijke vraagstukken steeds blijven zoeken naar alternatieven en oplossingen.

Zo hebben we ondervonden de laatste maanden dat het absoluut geen evident verhaal is om het proces van fijnsortering van de textielreststromen uit te werken. Je moet immers rekening houden met de verschillende Kringwinkels waar het bronmateriaal toekomt, waar het wordt verzameld en een eerste keer gesorteerd wordt om dan a.d.h.v. specifieke criteria van de designers fijn gesorteerd te worden.

Ecoso

Vandaag gingen we met TOP-atelier op bezoek bij onze nieuwe partner Ecoso, in Mechelen. Zij staan voor ECOlogisch en SOciaal ondernemen en zullen er als sorteercentrum voor zorgen dat het bronmateriaal voor TOP-atelier verzekerd is. Ze zien dit als een perfecte testcase om één van hun doelstellingen te halen, nl. de textielafvalberg te verkleinen. Tegen het einde van TOP-atelier willen ze een structureel systeem uitwerken waarbij ook sorteringen voor andere designers mogelijk zijn.

Eind januari verwachten we de eerste grote lading herenhemden voor La Gadoue, Paule Josephe en Studio AMA en jeans voor Tropas die dan naar de wasserij De Reu vertrekken.